Kiselőadások

 

A kiselőadások témájának megválasztásához, kidolgozásához a TermészetBúvár folyóirat egyes számaiban időnként megjelenő - teljes terjedelemben közölt - kiselőadások is ötletet, segítséget nyújtanak.

Ezen honlap archívum részében a 2001/2002-es, a 2000/2001-es, az 1999/2000-es és az 1998/1999-es tanév eredményeinél az elhangzott kiselőadások címei is megtalálhatók. Ezek is ötletet adhatnak valamely téma feldolgozásához. (Az évszámra kattintva innen is megnyithatók.)

A versenykiírás szerint:

''Az iskolai fordulóig a jelentkezőknek vázlatot kell bemutatniuk a szaktanáruknak, az alábbi két feladatkör egyikében tervezett vizsgálódásukról:
- Lakóhelyem, iskolám vagy annak közelében lévő terület természetvédelmi értékeinek bemutatása
- Lakóhelyem, iskolám vagy annak közelében lévő terület környezetvédelmi gondjai, megoldási lehetőségei.

A mosonmagyaróvári országos döntőbe jutó tanulók a kidolgozott megoldásokról, megfigyeléseikről - maximális 5 perces időtartamú - kiselőadásban számolnak be. Az előadás értékelési szempontjai: témaválasztás, tartalom - egyéni munka, teljesség, szerkesztő és kifejezőkészség, szemléltetés. Normál méretű diaképek, kazettán lévő videó felvételek és írásvetítői fóliák, digitális felvételek projektorral történő bemutatására van lehetőség.''

''A kiselőadásokra való felkészüléshez a szaktanárokon kívül a környezet-, és a természetvédelem munkatársai, valamint különböző intézmények (pl. múzeumok, állat- és növénykertek, kutatóintézetek) szakemberei is adhatnak segítséget. Jól hasznosíthatók a meghirdető lapok korábbi írásai, a környezet-, és természetvédelem alapfogalmait és országos gondjait bemutató szakkönyvek.''

 

Elolvasható a zsűri értékelési szempontjait tartalmazó lap (2019-ből) itt.