Kiselőadások

A kiselőadások témájának megválasztásához, kidolgozásához a TermészetBúvár folyóirat egyes számaiban időnként megjelenő – teljes terjedelemben közölt – kiselőadások is ötletet, segítséget nyújtanak.

Ezen honlap archívum részében a 2001/2002-es, a 2000/2001-es, az 1999/2000-es és az 1998/1999-es tanév eredményeinél az elhangzott kiselőadások címei is megtalálhatók. Ezek is ötletet adhatnak valamely téma feldolgozásához. (Az évszámra kattintva innen is megnyithatók.)

A versenykiírás szerint:

”Az iskolai fordulóig a jelentkezőknek vázlatot kell bemutatniuk a szaktanáruknak, az alábbi két feladatkör egyikében tervezett vizsgálódásukról:

– Lakóhelyem, iskolám vagy annak közelében lévő terület természetvédelmi értékeinek bemutatása

– Lakóhelyem, iskolám vagy annak közelében lévő terület környezetvédelmi gondjai, megoldási lehetőségei.

A mosonmagyaróvári országos döntőbe jutó tanulók a kidolgozott megoldásokról, megfigyeléseikről – maximális 5 perces időtartamú – kiselőadásban számolnak be. Az előadás értékelési szempontjai: témaválasztás, tartalom – egyéni munka, teljesség, szerkesztő és kifejezőkészség, szemléltetés. A szemléltetés megvalósítható természetes minta, prezentáció (Microsoft Office.ppt, *.pptx, prezi) formájában. ”

”A kiselőadásokra való felkészüléshez a szaktanárokon kívül a környezet-, és a természetvédelem munkatársai, valamint különböző intézmények (pl. múzeumok, állat- és növénykertek, kutatóintézetek) szakemberei is adhatnak segítséget. Jól hasznosíthatók a meghirdető lapok korábbi írásai, a környezet-, és természetvédelem alapfogalmait és országos gondjait bemutató szakkönyvek.”

Elolvasható a zsűri értékelési szempontjait tartalmazó lap (2019-ből) itt.